فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 41 (بهار 1401)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اخگری صفحات 5-26

    شادی از جمله موضوعاتی است که در عرفان نظری و عملی بدان پرداخته شده و با مفاهیمی همچون فرح، سرور، تبسم، وجد، سماع و بهجت وجوه مختلف آن تعریف شده و در ادبیات تعلیمی به لحاظ هنری مصداق‌های کاربردی آن در قالب طنز قابل مطالعه است. پژوهش حاضر با هدف مفهوم‌پردازی نظری طنز بر مبنای ادبیات عرفانی و با بهره‌گیری از روش اسنادی و کتابخانه‌ای در گردآوری داده‌ها و شیوه قیاسی – استقرایی در منطق استدلال به مطالعه مفاهیم نظری مرتبط با طنز در ادبیات عرفانی می‌پردازد. ابتسام به معنای لبخندزدن یا شکرخند از کلام ابن سینا در کتاب اشارات و تنبیهات اخذ شده که با مطالعه مفاهیم فرح، سرور و بهجت در نزد حکما و عرفای اسلامی و نیز مطالعه مصداق‌های کاربردی آنها در ادبیات تعلیمی عرفانی از منظر عرفان نظری حالت بهجت نفس انسانی است که به سبب ادراک حقیقت برای او حاصل می‌شود و عارف بدان جهت بسام است که در حال ادراک حقیقت است. از منظر عرفان عملی ابتسام کارکردی اجتماعی دارد و عبارت است از بهجتی که به هنگام یقظه به انسان دست می‌دهد و شادی حاصل از آن برخاسته از آگاهی به لحظه است و نه از غفلت از لحظه. بر مبنای نظریه ابتسام، طنز رسانه‌ای از رهگذر آگاهی مخاطب تبسم را موجب می‌شود و چنین خنده ای در درون خود تعلیم، آموزش و آگاهی را در پی دارد.

    کلیدواژگان: طنز، نظریه ابتسام، ادبیات عرفانی، فلسفه طنز
  • فاطمه عظیمی فرد* صفحات 27-55

    در جامعه ماشینی امروز که رسانه ها بر تمام وجوه زندگی انسان سایه افکنده اند و ازجمله عوامل مهم تاثیرگذار بر سبک زندگی فردی و گروهی افراد محسوب می شوند، هر روز بر نیاز جامعه به شادی و نشاط افزوده می شود. وقوع وقایعی مانند بلایای طبیعی، جنگ و شیوع بیماری ها (ازجمله کووید 19) نیز بر اهمیت توجه به آرامش بخشی و نشاط آفرینی می افزاید. مجموعه های کمدی از جمله برنامه های محبوب و پرمخاطب به شمار می روند که طیف گسترده و متنوعی از مخاطبان را جذب می کنند. اما اغلب مشاهده می شود میزان کاربرد خشونت کلامی به عنوان رفتاری عمدی، در مجموعه های کمدی زیاد است. ازاین رو، در مقاله حاضر تلاش شد با بررسی سه مجموعه کمدی پرمخاطب که در نیمه اول سال 1400 از سیما پخش شده اند، میزان خشونت کلامی در قالب راهبردهای بی ادبی کلامی کالپپر (1998/2011) بررسی شود. سه مجموعه بوتیمار، زیرخاکی2 و دودکش 2 به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و از هر مجموعه سه قسمت به طورکامل بررسی شد. نتایج نشان می دهد خشونت کلامی با کاربرد دشواژه و کاربرد جملات خشنی که در آنها بی ادبی آشکار و بی ادبی منفی به کار رفته، بروز یافته است. در مجموع، میزان کاربرد خشونت کلامی در مجموعه بوتیمار بیشتر بود. نتایج این پژوهش ضرورت بررسی زبانی تولیدات کمدی را قبل از پخش نشان می دهد.واژگان کلیدی: خشونت کلامی، مجموعه های کمدی سیما، وجهه، نزاکت زبانی.

    کلیدواژگان: خشونت کلامی، مجموعه های کمدی سیما، وجهه، نزاکت زبانی
  • مجید شریف خدایی* صفحات 57-73

    مطالعاتی که در خصوص طنز انجام گرفته بیشتر تمرکز بر لبخند تبسم و انبساط خاطر انسان دارد که این بخش نیز اتفاق می افتد اما چیزی که از خنده و گریه برای ما در ساعت انسانی بر جای می ماند تاثیر اصلی بر ادامه روند زندگی است. به نظر می رسد اگر وضعیت آگاهی انسان را محور تحول که در موقعیت فردی و چه اجتماعی قرار دهیم نوع مناسبات ما در شناخت است. ماورا، طبیعت، واقعیت و همه امور اجتماعی جلوه دیگری خواهد یافت این نوشته صورت بندی پارادایم انسان گرایی بر اساس مقابله با واقعیت ها از دیدگاهی ذهن گرایانه با رویکرد تغییر به امر طنز پرداخته است.روش تحقیق تاریخی است و بر مبنای تجربه انسانی بنیان نهاده شده یک جمع آوری داده ها نیز بهره گیری از مطالعات اسنادی است.نتیجه آن که اگر طنز به درستی نمایان شود مانند بسیاری از امور واقعی واقعیتی آگاهی بخش در زمینه تغییر است پیکربندی واقعیت نیز آمیخته ای از تراژدی و کمدی است که هر دو همزمان و در هم تنیده در اجتماع ظاهر می شوند لاجرم باید هر دو را شناخت اما با دستور و قواعد طنز آن را تبویب کرد.

    کلیدواژگان: طنزدراماتیک، طنز، جامعه، تاریخ
  • حسین بصیریان جهرمی*، بدریه جوکاری صفحات 75-98

    برنامه های ترکیبی طنز از جمله پربینندهترین برنامه های تلویزیون است و این ظرفیت را دارد که بیشترین و ماندگارترین تاثیر را بر مخاطب بگذارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر ارتقای کمی و کیفی برنامه های ترکیبی طنز سیما و شناسایی دیدگاه های متخصصان رسانهای و در راستای رسیدن به راهکارهای نهایی و عملیاتی انجام شده است. روش تحقیق این مقاله، کیفی و شیوه انجام آن مصاحبه نیمه ساخت یافته است. جامعه آماری شامل متخصصان رسانه ای است که به طور موقت یا دایم در حوزه نقد و تحلیل برنامه های طنز تلویزیون بوده اند. نمونه پژوهش به شکل هدفمند از میان کسانی انتخاب شده که به صورت نظری و عملی با مراحل پیش تولید، تولید، پخش و تحلیل برنامه های ترکیبی طنز در ارتباط هستند. سوالات مصاحبه ها پژوهشگرساخت بوده است و مصاحبه شوندگان به روش گلوله برفی انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل مصاحبه ها، بر مبنای تحلیل مضمون و با تکنیک کدگذاری (کدهای باز، محوری و گزینشی) انجام شده است. سوالات نیز بر اساس مدل سوات (SWOT) و مبتنی بر ارتقای کمی و کیفی برنامه ها، سازماندهی شده است. از مهمترین یافته های این پژوهش میتوان به ضرورت افزایش تجربه و رواداری مدیران در مقوله طنزهای سیاسی و اجتماعی، ایجاد آیتم های خلاقانه نمایشی و گنجاندن ابزارهای برخط و تعاملی مردم با برنامه های طنز، تغییر سیاستهای کلی سیما در حوزه نویسندگی طنز و فرهنگ سازی در بین اقشار و اصناف مختلف جامعه برای افزایش روحیه نقدپذیری در بستر برنامه های ترکیبی طنز سیما اشاره کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ترکیبی طنز، تلویزیون، مجری، مخاطب، تحلیل مضمون، مدل سوات
  • الهه عطاردی* صفحات 99-122

    طنز و شوخ طبعی از عناصر بنیادی در طرح مناسب پیام های رسانه ای برای کودکان شناخته می شود. برای تولیدکنندگان برنامه های کودک در رسانه، دستیابی به ارتباطی موفق با مخاطب کودک، در گرو به کارگیری زبانی مناسب و قابل درک برای کودکان است، از این رو، بهره گیری از عنصر طنز و شوخ طبعی به مثابه ابزاری کارآمد برای ارتباط و جذب کودکان در رسانه از جایگاهی ویژه برخوردار است. به کارگیری موفق طنز در تولیدات رسانه ای ویژه کودکان، به شناخت کودک و ویژگی های رشد او، شناخت طنز و مفهوم آن و تسلط بر رسانه و ظرفیت های آن در ساخت موقعیت های طنزآمیز بستگی دارد. طنز، آموزش بسیاری مسایل و موضوع-های تربیتی را در قالب غیرمستقیم و به زبانی موثر و مفرح برای کودکان ممکن می سازد و نیاز او به سرگرمی و شادی را برآورده و زمینه رشد او را فراهم می سازد. این مقاله، به روش کتابخانه ای، تلاش می کند ضمن تبیین مفهوم طنز کودک با در نظر گرفتن اهداف تربیتی و آموزشی طنز و ویژگی های آن،ضمن تاکید بر اهمیت طنزپردازی برای کودک، چگونگی کاربرد طنز را در برنامه های کودک بررسی نماید.

    کلیدواژگان: طنز، طنز کودک، طنز رسانه ای کودک، برنامه های کودک
  • محمدرضا رضایی بایندر*، ثریا احمدی صفحات 123-148

    در این مقاله مروری، ویژگی ها و مختصات طنز کودکان مورد بررسی قرار گرفته است. کانون اصلی مباحث مطرح در این گستره، تفاوت های رشدی و تحولی و محدودیت های شناختی کودکان در دریافت، پردازش و درک اطلاعات، بویژه اطلاعات رسانه ای است. کمیت و کیفیت پردازش اطلاعات در کودکان تفاوت ماهوی با بزرگسالان دارد. از این رو باید در تمام محتواهایی که در قالب های مختلف کلامی، نوشتاری، تصویری و چندرسانه ای برای آنان تهیه می شوند این اصل مهم مدنظر باشد و مفهوم طنز و طنز کودکان نیز باید در همین چارچوب مورد بررسی قرار گرفته و ویژگی ها و ابعاد آن تبیین کرد. در این مقاله؛ منظور از کودکان؛ سن تقویمی از خردسالی تا سن 9 سالگی یعنی قبل از مرحله تحول شناختی عملیات منطق صوری و انتزاعی را در بر می گیرد. از این منظر طنز نیز در چارچوب نظام ادراکی کودکان تعریف شده و شامل هرگونه محتوایی می شود که باعث هیجان مثبت و خنده در پی داشته باشد. برای واکاوی ویژگی های طنز کودکان بخصوص طنز رسانه ای؛ ضمن تاکید بر رابطه منحصر به فرد کودکان و رسانه ها، انواع محتواهای طنز بر اساس الگوی ریخت شناسی آرتور آسا برگر مقوله بندی شده و طنزهای قابل درک برای کودکان مشخص شده اند. همچنین با توجه به اهمیت خنده در این رویکرد، سیرتحول خنده بر مبنای رشد تقویمی و شناختی کودکان ترسیم شده و شناخت شناسی تحول طنز در کودکان با تکیه بر پژوهش های گذشته، مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان نیز بر مبنای خطوط کلی و نتایج به دست آمده پیشنهادها و راهکارهای برای تهیه تولید و تامین محتوا های طنز متناسب برای خودتان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کودکان، رسانه ها، طنز کودکان، تحول شناختی، تحول خنده، ریخت شناسی طنز، طنز تلویزیونی
  • مهدی داودآبادی فراهانی* صفحات 149-170

    این پژوهش به هدف تبیین معیارهای بنیادین طنزپردازی در سریال های تلویزیونی سامان یافته، دارای ماهیتی کیفی است و با استفاده از روش تبیینی تحلیلی، به صورت استنتاجی و اکتشافی درصدد پاسخگویی به این مساله اساسی است که معیارهای بنیادین طنزپردازی در سریال های تلویزیونی چیست؟ برای پاسخ به پرسش مذکور، سعی شده مبنای تبیین معیارها، فرانظریه باشد. یعنی با نگاه کلان از طریق «روش مثلث سازی» مبانی اندیشه اسلامی، معارف عقلی و نظریه های طنزپردازی در ادبیات نمایشی، معیارهای بنیادین تبیین شوند. نتایج چنین نشان می دهد که معیارهای طنزپردازی عام و خاص هستند. معیارهای عام مبتنی بر نظریه توحیدی شادکامی، سعادت طلبی، اصلاح طلبی و معرفت بخشی، باید مبنای عمل قرار گیرند و معیارهای خاص که بیشتر در ساخت جهان داستان و تحقق شرایط مفروض آن نقش دارند، عبارتند از صدق و حقیقت در انتخاب موضوع، نصح و خیرخواهی در ایجاد موقعیت های دراماتیک و پایبندی به هنجارهایی چون حفظ کرامت انسانی، احترام به حریم خصوصی، پرهیز از توهین به افراد و مقدسات، در شخصیت پردازی و نگارش دیالوگ های دراماتیک.

    کلیدواژگان: طنز، معیارهای بنیادین، طنزپردازی، سریال های تلویزیونی
|
  • mohammad akhgari Pages 5-26

    Happiness is one of the topics that has been addressed in theoretical and practical mysticism and its different aspects have been defined with concepts such as joy, happiness, smile, ecstasy, hearing and grief. In pedagogical literature, its practical examples can be studied in the form of humor. The aim of this study is to study the theoretical concepts related to humor in mystical literature with the aim of theoretical conceptualization of humor based on mystical literature and by using documentary and library methods in data collection and deductive-inductive method in reasoning logic. Ebtesam means to smile or be thankful from Ibn Sina's words in the book Esharat wa Tanbihat, which are studied by studying the concepts of joy, happiness and bliss in the eyes of Islamic scholars and mystics, as well as their practical examples in mystical teaching literature from the perspective of theoretical mysticism. Is that which is obtained for him due to the perception of the truth, and the mystic is satisfied because he is perceiving the truth. From the point of view of practical mysticism, ablution has a social function and is a blessing that is given to human beings when they are awake, and the happiness that results from it arises from (yaqzeh) awareness of the moment and not from neglect of the moment. According to Ebtesam's theory, media humor causes the audience to smile through awareness, and such laughter leads to education, training and awareness within itself.

    Keywords: humor, Ebtesam Theory, mystical literature, philosophie of humor
  • Fatemeh Azimfard * Pages 27-55

    Nowadays, where the media has overshadowed all aspects of human life and is one of the important factors influencing the individual and group lifestyles, the need to increase happiness and vitality is increasing every day. events such as natural disasters, war, and disease outbreaks (including Covid 19) also adds to the importance of paying attention to happiness. Comedy series are among the most popular programs that attract a wide and diverse audience. But it is often observed that the use of verbal violence as a deliberate behavior is high in comedy series. Therefore, in the present article, an attempt was made to examine the level of verbal violence in the form of Culpeper's verbal illiteracy strategies (1998/2011) by examining three sets of comedies that were broadcast in the first half of 1400. Three sets of Butimar, Zirkhaki 2 and Dudkesh 2 were selected as the statistical population and three parts of each set were thoroughly studied. The results show that verbal violence is manifested by the use of taboos and the use of harsh sentences in which overt rudeness and negative rudeness are used. Results show that, the use of verbal violence was higher in the Butimar. The results of this research show the necessity of examining the language of comedy productions before broadcasting. Keywords: verbal violence, TV comedy series, face, linguistic politness.

    Keywords: Verbal violence, TV comedy series, Face, linguistic politness
  • Majid Sharif Khaodaei Pages 57-73

    Studies in private humor have focused more on smile smiles and expansion. This part also happens, but what is left for us to laugh and cry in the human hour is the main effect on the continuation of life. It seems that if we put the state of human consciousness at the center of change, in the individual and social situation, the type of our relationship is in cognition, it will find another manifestation beyond reality and all society. The transcendent, nature, reality, and all social affairs will take on a different manifestationThe method of research is historical and based on human experience, a data collection is also the use of documentary studies.The result is that if humor is properly portrayed, like many real things, it is an awareness-raising reality of change. Configuration of reality is also a mixture of tragedy and comedy that both appear simultaneously and intertwined in society. Inevitably, both must be known, but it must be accompanied by humorous rules and regulations

    Keywords: Satire, dramaticsataiire, society, history
  • Hossein Basirian Jahromi *, Badrieh Jokari Pages 75-98

    TV comedy mixed programs, are among the most watched TV shows and have the capacity to have the greatest and most lasting impact on the audience. The aim of this study is to identify the factors affecting the quantitative and qualitative promotion of TV comedy mixed programs & to identify the views of media experts in order to achieve final and operational solutions. The research method of this article is qualitative and the method of conducting it is a semi-structured interview. The statistical population includes media professionals who have been temporarily or permanently in the field of critique and analysis of TV comedy mixed programs. The research sample was purposefully selected from those who are theoretically and practically related to the stages of pre-production, production, distribution and analysis of comedy/ humorous mixed programs. The interview questions were researcher-made and the interviewees were selected by snowball sampling. The analysis of the interviews was done based on thematic analysis and with coding technique (open, axial & selective codes). The questions are also organized based on the “SWOT” model and based on the quantitative and qualitative improvement of the programs. The most important findings of this study is the need to increase the experience and tolerance of managers in humor, creating creative theatrical items, including online tools with humor programs, changing the general policies of TV in the field of humor writing and among classes and social groups, in order to increase the spirit of liquidity in context of TV comedy mixed programs.

    Keywords: Comedy Mixed Programs, Television, Presenter, audience, Thematic Analysis, SWOT Model
  • Elahe Atarodi * Pages 99-122

    Satir and humor are known to be fundamental elements in the proper design of media messages for children. For media producers of children's programs, achieving successful communication with the child's audience depends on the use of appropriate and understandable language for children. Therefore, using the element of satir and humor as an effective tool to communicate and attract children has a special place in the media. Successful use of humor in children's media productions depends on knowing the child and his/her developmental characteristics, understanding humor and its meaning, and mastering the media and its capacities in creating comic situations. Humor enables the teaching of many educational issues and topics in an indirect form and in an effective and fun language for children, and satisfies their needs for entertainment and happiness, and provides the ground for their development. The present article, in a library method, tries to explain the concept of children's humor by considering the educational goals of humor and its characteristics, while emphasizing the importance of humor for the child, to examine how humor is used in children's programs.

    Keywords: humor, child humor, child media humor, Children', s Program
  • Mohammad Reza Rezaee Bayandor *, Sorayya Ahmadi Pages 123-148
  • Mahdi Davoodabadi Farahani * Pages 149-170

    This study aims to explain the basic criteria of satire in TV series has been compiled, has a qualitative nature and using analytical explanatory method, inferentially and explanatorily seeks to answer the basic question of what are the basic criteria of satire in TV series? To answer this question, an attempt has been made to base the explanation of the criteria on meta-theory. That is, the basic criteria can be explained with a macro view through the "Triangulation Method" of the basics of Islamic thought, rational teachings and theories of satire in the dramatic literature. The findings of this research indicate that the criteria for satire are general and specific. General criteria based on the monotheistic theory of happiness, bliss, reformism, and epistemology must be the basis of proceeding, the specific criteria that play a major role in constructing the world of the story and given circumstances, are truth in choosing the subject, Advice and benevolence in creating dramatic situations and adhering to norms such as maintaining human dignity, respect for privacy, avoiding insults to individuals and sacred things, in characterizing and writing dramatic dialogues.

    Keywords: satire, The basic criteria, writing satirical, TV Series